Cocotte

Bistro la Cocotte / Ślimaki, ostrygi, króliki

Bistro la Cocotte to nieduży lokal tuż przy Placu Zbawiciela, dawnego centrum nocnego życia młodych-wykształconych-z-dużych-ośrodków, rzekomych hipsterów i ofiar mody. Wydawałoby się, że bistro pasowałoby bardziej do Saskiej Kępy, starego Mokotowa czy Żoliborza. A jednak po zanurzeniu się w ciemnej bramie charakterystycznej dla Marszałkowskiej Dzielnicy Mieszkaniowej, wynurzamy się gdzieś w Paryżu; ciemna brama o sklepieniu łukowym okazuje się Łukiem Triumfalnym, szmery polskiej ulicy zmieniają się w murmures de la rue i tylko pobliska lodziarnia pozostaje bez zmian, bo należy do znanej z paryskich makaroników sieci Sucré.

Mieliśmy spędzić z żoną wieczór w pełnym blichtru Palmierze na Żurawiej, trwała w nim jednak impreza zamknięta – jak się okazało, szczęśliwie dla nas. Szybko przenieśliśmy się do Bistro la Cocotte. Przed wejściem, na małym podwórku rozstawione są białe stoliki i podwieszone lampiony, co zawsze ma swój urok. Usiedlibyśmy przy nich gdyby nie deszcz – przepraszam, po zanurzeniu w bramie to już la pluie, choć brzmi to koszmarnie pretensjonalnie, zwłaszcza uwzględniając bezpretensjonalny charakter bistro.

Bistro la Cocotte

Bistro la Cocotte jest nieduże, przytulne i właśnie bezpretensjonalne. Obsługa jest sympatyczna i profesjonalna, ale dania wybieramy z menu napisanego na kredowej ścianie. Obok stare zdjęcia, w tym obowiązkowo Moulin Rouge. Bezpretensjonalne bistro, la cocotte, czyli po prostu garnek. Znajdziemy tu sztandarowe potrawy francuskie, w tym foie gras, żabie udka i mule, wszystkie jednak serwowane w niewymuszony sposób. Najlepszym tego dowodem są ślimaki po burgundzku (21,00 zł) zapiekane w aromatycznym maśle z czosnkiem i natką pietruszki. Takie połączenie nie może nie smakować. Nieco rozczarowują ostrygi (7,00 zł/sztuka), które choć są świeże i smaczne, to pozbawione cytryny nie zachwycają. Królik w musztardzie (39,00 zł) jest miękki i delikatny w smaku, a obecna na talerzu zielona fasolka idealnie ugotowana. Poszukiwaczy bardziej wyrazistych aromatów powinna zadowolić magret de canard (39,00 zł), czyli pierś kaczki pieczona na różowo z sosem balsamicznym, pieczonymi ziemniakami i jarmużem. Desery to ponownie francuska klasyka bez niespodzianek. Smaczny crème brûlée (12,00 zł), duża i trochę zbyt słodka tarta z owocami (16,00 zł).

Wino również wybieramy z podanych na ścianie. Nie zmieściło się na niej wiele informacji. Muscadet – 15,00 zł za kieliszek, 70,00 zł za butelkę, Sauvignon blanc – 15,00 zł za kieliszek, 75,00 zł za butelkę, Dietrich Cremant d’Alsace – 20,00 zł za kieliszek, 95,00 zł za butelkę itd. Dokładniejszych informacji udziela uprzejma kelnerka. Okazuje się jednak, że nie jesteśmy w Paryżu, warszawska brama to nie Łuk Triumfalny, szmery za oknem to nie murmures de la rue, a deszcz to nie pluie, wybieramy bowiem wino hiszpańskie. Nie słyszałem jeszcze, żeby francuski właściciel francuskiego bistro podawał hiszpańskie wino.

Viña Esmeralda (90,00 zł / butelka)

Viña Esmeralda (90,00 zł / butelka)

Chociaż winiarze z Torres, twórcy Viña Esmeralda (90,00 zł za butelkę) mogliby się obrazić za określenie „wino hiszpańskie”, bo przecież to nie Hiszpania, tylko domagająca się niepodległości Katalonia. W każdym razie choć wino ma charakter raczej masowego produktu, to jest smaczne. Kupaż muscata i gewürtztraminera, co wyraźnie czuć. Świeże, lekko jabłkowe, nieco słodkie, mineralne, pasujące zarówno do ostryg, jak i królika. Zapewne frankofile mieliby odmienne zdanie. Jedynym minusem może być cena. Wino w sklepach można znaleźć za ok. 40 złotych, ale takie przebicie jest niestety ciągle standardem polskich restauracji.

Bistro la Cocotte
ul. Mokotowska 12, Warszawa
Krótko mówiąc: Urokliwe bistro serwujące smaczne, francuskie potrawy. Dobre na kolację we dwoje.

Viña Esmeralda Miguel Torres 2016
Krótko mówiąc: Przyzwoite, mineralne wino.

Ostrygi (7,00 zł / sztuka)

Ostrygi (7,00 zł / sztuka)

Ślimaki po burgundzku (21,00 zł)

Ślimaki po burgundzku (21,00 zł)

Królik w musztardzie (39,00 zł)

Królik w musztardzie (39,00 zł)

Magret de canard (39,00 zł)

Magret de canard (39,00 zł)

Crème brûlée (12,00 zł)

Crème brûlée (12,00 zł)